Teatteri Fennica

Fennica on Teatterilaboratorio, joka perinteisen esitystoiminnan lisäksi tutkii näyttelijäntyötä ja julkaisee teatterikirjallisutta

Kirjatilaukset osoitteeseen info@ltf.fi

  • Paperista tehty kanootti 25 € (+postikulut)
  • Towards A Poor Theatre - Teatterin uusi testamentti 15 € (+ postikulut)
  • molemmat yhteensä 35€ (+ postikulut)

Eugenio Barba

PAPERISTA TEHTY KANOOTTI

Teatteriantropologian opas

HINTA: 25 € (+ postimaksu)

Kun kaksi näyttelijää tekee lavalla vierekkäin samaa asiaa, miksi toinen on mielenkiintoisempi kuin toinen? Mitä näyttelijän energia todella on? Entä näyttelijän elävyys? Onko itämaisella esiintyjällä ja länsimaisella “psykologisen tyylin” näyttelijällä jotain yhteistä? Mitä he voivat oppia toisiltaan?

Näiden kysymysten saattelemana teatterimestari Eugenio Barba (s. 1936) lähettää lukijan ajatuksia herättävälle kanoottimatkalle, kohti näyttelijän tekniikan alkulähdettä.

Paperista tehty kanootti on kiehtova dialogi itämaisten teatterimuotojen ja 20. vuosisadan tunnetuimpien teatterintekijöiden, kuten Stanislavskin, Meyerholdin, Craigin, Copeau’n, Brechtin, Decroux’n ja Grotowskin kanssa. Teos saattaa heidän ajatuksensa ja tekniikkansa käsitettävissä ja sovellettavissa olevaan muotoon.

Eugenio Barba on kansainvälisesti arvostettu italialaissyntyinen teatteriauktoriteetti: ohjaaja ja teoreetikko. Vuonna 1964 hän perusti Odin Teatretin, jonka ohjaajana hän toimii edelleen. Barba on nimetty kunniatohtoriksi kaksitoista kertaa. Hän on saanut lukuisia palkintoja, mukaanlukien Kööpenhaminan Yliopiston myöntämän Sonning-palkinnon. Barba on myös ISTA:n perustaja (International School of Theatre Anthropology).

Barban teksteihin voi nyt tutustua ensimmäistä kertaa suomeksi

 
grotowski-jerzy-towards-a-poor-theatre-teatterin-uusi-testamentti.jpg

Jerzy Grotowski: 

Towards a Poor Theatre - Teatterin uusi testamentti

Hinta: 15 € (+postimaksu)

TEATTERIN RAJAT MURTANUT TEOS, JOTA ON ANSAITUSTI KUTSUTTU MYÖS TEATTERIN UUDEKSI TESTAMENTIKSI

Jerzy Grotowskin teos Towards a Poor Theatre vuodelta 1968 on teatterikirjallisuuden klassikko. Sen maailmanlaajuinen vaikutus tapaan ajatella teatteria on kiistämätön. Teos kokoaa yhteen merkittävimmät Grotowskin näyttelijän tekniikkaan ja teatterilliseen työskentelyyn liittyvät tekstit. Grotowski itse osallistui kirjan toimitus- ja tarkistustyöhön ja antoi sille virallisen hyväksyntänsä nimeään kantavan, näyttelijäntyötä koskevan metodin esittelijänä. Nyt, neljänkymmenen vuoden odotuksen jälkeen, tämä rajoja rikkova tekstikokoelma ilmestyy ensimmäistä kertaa suomeksi, täysin lyhentämättömänä, alkuperäisenä versiona.Jerzy Grotowskin metodisesti tärkeimmät tekstit voidaan varmimmin ja tarkimmin löytää tästä kirjasta. Metodisen tarkkuuden säilyttämiseksi on suomentajaksi valittu näyttelijä Peter-Sebastian Lehtonen, joka on saanut koulutuksensa Grotowskin ja hänen tärkeimpien työnjatkajiensa oppilailta.Erääksi 20. vuosisadan merkittävimmäksi ja vaikutusvaltaisimmaksi teatterintekijäksi arvioitu Jerzy Grotowski mullisti nykyteatterin usealla tavalla. Grotowski muutti tavan, jolla länsimaiset teatterintekijät ja esitysteoreetikot näkivät yleisön ja näyttelijän välisen suhteen, esityksen näyttämöllepanon ja näyttelijän taiteen. Hänet tunnetaan kenties parhaiten "köyhän teatterin" käsitteestään. Grotowskin tekniikka ylittää tavanomaisen teatterikäytännön rajat, sillä se edellyttää pitkäaikaista ja järjestelmällistä syventymistä ihmisolennon mahdollisuuksien tutkimiseen esitystilanteen puitteissa.